sobota, 5 lutego 2011

obiad na ponurą sobotę


polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

ok 0.5-0.6 kg polędwicy wieprzowej
5-6 sporych pieczarek
1 cebula
garść suszonych grzybów
szklanka bulionu
1/3 szklanki śmietany
sól pieprz do smaku

Pieczarki i cebulę, obrać, drobno pokroić, podsmażyć. Zagotować bulion i dodać do niego grzyby. Mięso pokroić na grube plastry, rozbić do małych kotlecików i usmażyć z dwóch stron (ja robiłam to razem z pieczarkami i cebulą, jeśli osobno, to przełożyć je do pieczarek i reszty) zalać całość bulionem grzybowym i pozwolić "poprykotać", pod przykryciem, przez ok. pół godziny. Śmietanę wymieszać z sosem i podawać (najlepiej z kaszą jaglaną)
no tak. i to by było na tyle jeśli chodzi o tą ponurą, wietrzną i leniwą sobotę.

Brak komentarzy: