środa, 13 października 2010

cierpki smak słońca

czyli dżem z berberysu i "działkowych", aromatycznych winogron
Przepis na galaretkę z berberysu, znaleziony na jakimś forum mówił o kilogramie berberysu, który trzeba odszypułkować, umyć i zmiażdzyć. Zalać sklanką wody i zagotować. Następnie należało odcedzić sok, dosłodzić go kilogramem cukru i zagęszczać na wolnym ogniu nie pozwalając zawrzeć.
Moich owców było jakieś 2-2,5 szklanki, a do dżemu użyłam też cierpkich, bardzo aromatycznych winogronek (jakieś 2 kistki) i 1/2 szklanki cukru. Zamiast miażdzyć użyłam przedpotopowego blendera (końcówka do miksera, który jest starszy ode mnie) do którego wrzuciłam owoce z odrobiną wody.(nie zniszczył nasion)
Galaretka wyszła super. Jest kwaśna i cierpka, z delikatną nutką charakterystyczną dla "działkowych" winogron. Tylko ilość taka jak kot napłakał (1 słoiczek po koncentracie pomidorowym), ale tym akurat nie jestem zdziwiona.

galaretka z berberysu i winogron (proporcje)
2 szklanki umytych i odszypułkowanych owoców berberysu
1 szklanka obranych ze skórki winogronek
1/2 szklanki cukru
ew. 1/2 łyżeczki żelatyny

Owoce zmiksować/zmiażdżyć, zalać szklanką zimnej wody i zagotować. Odcedzić i przestudzić sok. Wymiezać go z cukremi na wolnym ogniu i w cienkiej warstwie zagęszczać do momentu, kiedy kropla upuszczona na talerzyk zgęstnieje.

UWAGA!
berberys jest bardzo kolczasty! Należy uważać gdyż kolce są długie i kruche, a wbite i złamane strasznie swędzą i są trudne do wyciągnięcia. A jeśli mamy sąsiadów rolników to mogą nas nie pokochać, gdyż jest żywicielem pośrednim rdzy zbożowej.

Z tego powodu został prawie wytępiony, ale teraz wraca do łask jako roślina ozdobna, najczęściej żywopłotowa (znosi, a nawet lubi przycinanie, dość szybko rośnie i ma ładne drobne listki, szczególnie popularne w kolorach żółtym, czerwonym, lub purpurowym). Często jest też wykorzystywany do suchych bukietów, bo intensywnie czerwone owocki ślicznie wyglądają na ciemnych kolczastych gałązkach (oprócz tego są chętnie zjadane przez ptaki, a dla nas mogą być cennym źródłem witaminy C)


Brak komentarzy: